Deze blog is geschreven voor mannen. En dan vooral voor de oudere mannen, die dagelijks de sleetsheid van diverse lichaamsdelen aan den lijve ervaren. Gezonde voeding en dagelijkse beweging kunnen de achteruitgang vertragen, maar achteruit gaan we. Gelukkig gaat het meestal geleidelijk, zodat we de kans krijgen om te wennen.
Ga ik ’s nachts met aandrang uit bed om te plassen, dan kan ik wel een krant meenemen om de tijd te overbruggen tot de plas begint te lopen. Die krant pak ik niet, want ik wil het onderbreken van mijn slaap zo kort mogelijk houden. Dus zit ik daar met mijn ogen dicht en mijn voeten in mijn pantoffels te wachten. Zo’n twee keer per nacht. Ik troost me met de gedachte dat er mannen zijn die nog vaker ’s nachts moeten plassen.
Het is een rare gewaarwording. De blaas zit vol, maar de druk op de leiding ontbreekt. Of er zit een kink in de kabel. Wellicht zijn de spieren te slap geworden. Of zou dit gebrek ook al tussen de oren zitten? Het is zo ongeveer het tegenovergestelde van de vaak bij vrouwen voorkomende problemen met de aanpak waarvan Tena Lady groot is geworden.
Nota bene mijn tante Jo was vroeger al bekend met dit ongerief van mannen. In haar familieverhalen citeerde zij een oude inwoner van Montfoort: ‘vroeger pieste ik over de vort [vaart] en nu druppelt het op mijn schoenen.’ ‘Dit tussen haakjes’, voegde tante er beschroomd aan toe. Misschien, denk ik, hebben al die mannen vroeger wel te veel van hun blaasspieren geëist in hun pogen om het verst van iedereen te plassen. En is daarmee de kiem van het latere gedruppel gelegd.

Op mijn favoriete website Thuisarts.nl lees ik geruststellende woorden. De wachttijd ontstaat veelal door een vergrote prostaat. Veel mannen hebben er last van, dus ik moet mij er niet van laten weerhouden om er over te praten. Dat advies heb ik bij deze opgevolgd. Wie beter gedocumenteerd wil zijn voor hij met zijn klachten naar de huisarts stapt, kan een plasdagboek bijhouden. Ook leuk voor later. Voor wie het ouderdomsverschijnsel niet wil accepteren heeft Dr. Paul Kil (what’s in a name) van de commerciële Andros Clinics een laser operatie of een Rezum behandeling in de aanbieding. Wie weet haal je dan de overkant van de vort wel weer.
Er viel mij laatst nog iets anders op. Voorafgaand aan een klassiek concert in TivoliVredenburg bezocht ik de wc. Het mannentoilet daar bestaat uit zeker acht urinoirs op een rij en alle waren op dat moment bezet door oude mannen. Dat vooral ouderen deze concerten bezoeken is niet vermeldenswaard. Ik schrok echter van de enorm doordringende urinelucht die mij tegemoet kwam. Alsof al dat vocht de hele dag in die blazen had liggen fermenteren. Is dit ook een ouderdomsverschijnsel, vroeg ik mij af, en is dit mijn voorland? Of ben ik er al aangeland? Thuisarts heeft geen antwoord op deze vragen en Tante Jo kan ik niet meer raadplegen.